Η γυμναστική επηρεάζει την λειτουργία των ορμονών και αυτές με την σειρά τους καθορίζουν ανάλογα και την ψυχολογία μας.
Γυμναστική, άσκηση και ψυχολογίαΜε βάση το άρθρο της κυρίας Μαρίας Πάνου (Pilates Instructor MyLiveGym), κατά την διάρκεια αλλά και με το τέλος μιας φυσικής δραστηριότητας παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό διάφορα είδη ορμονών.

Ορισμένες από αυτές τις ορμόνες επιδρούν στην ψυχική διάθεση του ασκούμενου με αποτέλεσμα να τον κάνουν να αισθάνεται ευχάριστα κατά την διάρκεια αλλά και με το τέλος της άσκησης.

Τα οιστρογόνα είναι γυναικείες ορμόνες που ανεβάζουν την διάθεση και βελτιώνουν την διάσπαση του σωματικού λίπους κατά την διάρκεια της άσκησης. Αυξάνονται με το τέλος της άσκησης και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι και τέσσερις ώρες μετά.

Κάποιες άλλες ορμόνες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία του ασκούμενου είναι οι ενδορφίνες οι οποίες είναι ορμόνες της αντιγήρανσης και του anti-stress. Παράγονται στον εγκέφαλο και καταπολεμούν τον πόνο καθώς μειώνουν την ένταση και το άγχος.

Οι ενδορφίνες αυξάνονται μέχρι και 500% μετά από 30 λεπτά αεροβικής γυμναστικής!

Δεν είναι καλύτερα λοιπόν να ασκούμαστε καθημερινά, αντί να τρέχουμε σε γιατρούς και να προσπαθούμε να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι της ψυχολογίας μας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *